Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis să majoreze cu aproximativ 30% aproape toate tarifele pentru testarea și controlul certificării semințelor și a materialului săditor. Scumpirea depășește cu mult rata inflației și nu urmărește o regulă, nefiind aplicat același procent în toate cazurile. Cele mai mari sunt și de 100%.
Ministerul a publicat în Monitorul Oficial de luni Ordinul nr. 27, prin care anunță noile tarife pentru efectuarea testelor și controlului în vederea certificării culturilor de sămânță și material săditor, înregistrării, supravegherii, monitorizării și acreditării unor activități ale operatorilor economici.
Precedentul ordin, ce reglementa toate aceste tarife, era din 2014. Dacă ar fi fost indexat cu rata inflației, s-ar fi ajuns la o creștere de cel mult 12 procente, în condițiile în care de atunci și până acum am avut doi ani de deflație și o marjă anuală a inflației între 1,1 și 4,6%.
Noile tarife pentru controlul culturii semincere și materialului săditor, în vederea certificării, prevăd în general o creștere de aproximativ 30%: la cereale păioase noul tarif este de 22,65 lei/ ha față de 17,3 lei, la plante furajere devine 26,18 lei/ ha față de 20 lei, la cartof este 77,36 lei/ ha față de 59,1 lei, etc.
La viță înrădăcinată, tariful crește foarte mult, la 243,6 lei/ ha față de 133 lei/ ha (o majorare de 82%).
Cresc și tarifele pentru testele curente. La cereale, de exemplu, verificarea pentru puritate va fi de 36 lei/ test față de 27,5 lei, la germinație 38 de lei față de de 29 de lei. La sfeclă, noul test de puritate e 58 de lei, față de 44, până în prezent, iar cel de germinație este de 48 de lei, față de 37 lei.
Mai mult, tarifele deja mărite se majorează cu alte 50 de procente pentru prestații în regim de urgență, respectiv eliberarea rezultatelor în 48 de ore pentru puritate, umiditate. Repetarea testării eșantionului din același lot se taxează suplimentar cu 100%.